17.04.2024
turu buru mude valerijo lokva

Veliko arheološko otkriće u Jezerima!

Objavio S.Pavlić - 06.02.2023

  915
Veliko arheološko otkriće u Jezerima!

Novo arheološko otkriće na otoku Murteru u Jezerima dalo je značajne tragove o životu u srednjovjekovnoj zajednici na tom području.

 U blizini jezerske lokve, na križanju ulica Turu i Buru, pronađena je gospina kruna, koja je dugo bila objekt potrage. Etnolog i antropolog izv. prof. dr. Jadran Kale, kustos u Etnografskom odjelu Muzeja grada Šibenika i profesor na Sveučilištu u Zadru, koji već više od trideset godina vrši iskapanja na tom mjestu, kaže da su kosturi pokraj kojih je kruna pronađena, koje se isprva smatralo životinjskim, zapravo kosturi srednjovjekovnih jezerana.

Analizom defekta lubanje, utvrđeno je da su na kostima u predjelu kralježnice pronađene ozljede koje po svemu sudeći odgovaraju nekoj vrsti divovskog piruna. Ova otkrića otvorila su nove mogućnosti za istraživanje srednjovjekovnog života na otoku Murteru, karbonskim datiranjem kostura, kako bi se pobliže utvrdio kada je kruna ukradena i kada se zbila osveta, što bi potvrdilo staru tišnjanska predaju koja je dugo bila smatrana posprdnim mitom.

Daljnja istraživanja ovog velikog arheološkog otkrića donijet će nove informacije o životu u srednjovjekovnoj zajednici na otoku Murteru, te potaknuti daljnja istraživanja i otkrića na toj lokaciji.

OZNAKE turu buru mude valerijo lokva
S.Pavlić

Uredništvo: Članci se temelje na našim subjektivnim mišljenjima i znanjima izvedenim iz interneta. Treba imati na umu da način rada može biti različit i ovisi o individualnoj predispoziciji osobe. Svi zahtjevi, statistika, citati ili druge metode prezentacije proizvoda moraju se potvrditi kod proizvođača, dobavljača ili zainteresirane treće strane prije kupnje. Nastojimo osigurati istodobne informacije o ovoj web lokaciji i ne preuzimamo nikakvu odgovornost za neprikladnu upotrebu informacija na ovoj web stranici. Ako smatrate da su informacije netočne, kontaktirajte nas kako bismo ažurirali podatke.


Kontaktirajte nas: ne.seri@ruzinapress.com

POPULARNE KATEGORIJE

Vijesti
907
Turizam
1409
Informacije
2284
Društvo
763
Politika
1085
Kultura
888
© 2024 | Ruzinapress
Impressum